Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εδώ στεγάζονται οι ψηφιακές εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές του Ομίλου κατά το σχολικό έτος 2013-2014. 



Η Δημιουργική Γραφή στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Εδώ και μια πενταετία, οι μαθητές του Σχολείου συμμετέχουν συστηματικά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και σε Πιλοτικά Προγράμματα που αξιοποιούν τη Δημιουργική Γραφή στη διδασκαλία. Τη σχολική χρονιά 2013-2014 που διανύουμε, ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής του Π.Π.Σ.Π.Θ. αριθμεί τέσσερα τμήματα: μαθητές 10-17 ετών από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, 81 στο σύνολό τους, οι 74 μαθητές του Σχολείου μας και οι 7 μαθητές άλλων σχολείων, παρακολουθούν μαθήματα και εξειδικευμένα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. 

Στο Σχολείο μας, σκοπός της Δημιουργικής Γραφής δεν είναι ένα είδος συγγραφικού πρωταθλητισμού, αλλά η εξοικείωση του μαθητή με τη συγγραφική (και την αναγνωστική) πράξη και η σταδιακή εδραίωση της σχέσης του με τη λογοτεχνία. 

Η Δημιουργική Γραφή δείχνει, με τον πιο απτό τρόπο, ότι η γλώσσα είναι πανίσχυρο νοητικό εργαλείο: αποτελεί τρόπο σύλληψης, παράστασης και ερμηνείας του κόσμου.

Οι πιο εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλονται στους μαθητές, που χαρίζουν με χαμόγελο το χρόνο, τον κόπο και τις λέξεις τους στον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής και περιβάλλουν τους διδάσκοντες και το αντικείμενο με την αγάπη τους.



Σοφία Νικολαΐδου

Συντονίστρια Ομίλου Δημιουργικής Γραφής Π.Π.Σ.Π.Θ.
Συγγραφέας, φιλόλογος Π.Π.Σ.Π.Θ. 



Τα γλυπτά από χαρτί που "κοσμούν" τη σελίδα μας είναι δημιουργίες των Oona Patterson και Su Blackwell. Περισσότερα δείγματα της τέχνης των δύο κυριών μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις: 



Η εγκατάσταση με τα βιβλία που κοσμεί την κεφαλίδα της σελίδας μας είναι δημιουργία των Trevor & Pradeep.